University of Toronto - Landscape of Landmark Quality Innovative Design Competition
 

This proposal explores the tension and interplay between two landscape orders that have shaped the historic campus. The overall picturesque character of this area reflects the University’s origins with University College established in the 1850’s as a complex within a park-like setting.  We recognize that historically the building that is University College has existed in two historic and simultaneous expressions of the campus:  first as the icon in the Beaux-Arts formal axial view from King’s College Road, and second as the building element that is seen in historic depictions across McCaul Pond, as the nostalgic view captured in the picturesque style.


To complete the formality of the axis we have inserted a geometry that also completes the symbolic reading of the space as represented by the importance of the buildings in the passage of a student, from being a visitor to becoming an alumnus. This adds metaphor to the role of the circle. We have also recognized the monumentality of the space as it relates to more than the ground elements in the experience of standing in the middle of the lawn and looking up. The choice of the Elm will further define the sky beyond the adjacent rooftops. A stone bench rings the perimeter of the lawn, as well as the edge of the 440-meter skating trail, recalling the value of the skating rink in the rearing of Canadians. With vehicular traffic reduced through the proposal for parking below King’s College Circle, space is liberated at the corners to echo the flexibility of the timeless European city square.


At the same time, many of the relationships between the four iconic spaces that define the boundary of the competition are diagonal ones rather than the more typical cardinal routes. The four “corners” of the Front Campus, in their connections to the spaces beyond, have very different identities. Moreover, whereas the Beaux-Arts in King’s College Circle is interpreted as dominant, our treatment suggests that the formal geometry of the lawn still allows for another landscape “voice” to co-exist beyond the circle, one that is looser in its principles of order in the landscape. The necessary identities are achieved with the choice of tree species through the consideration of the timing of leafing and leaf drop, leaf size, branch structure and habit, canopy width, and the heritage and cultural associations of each species. In other words, the unification of the ground plane permits the treatment of each of the plazas in its planting palette to respond to the appropriate ‘picture’ for each of these corner plazas


Most significantly, the dynamic relationship with Queen’s Park North strongly suggests that it be restored into the historic conception of a continuous and fluid linkage between King’s College Circle, Hart House Circle, and Queen’s Park North. This notion falls into a broader understanding of the roles played by King’s College Circle in its relationship with circulation routes that tie into it from outside. Our ultimate goal is to call for the removal of the overpass and restore an at-grade condition. In the interim, our renderings indicate a new bridge that is phased in within an anticipated window of opportunity in the coming ten years - in terms of the necessary repair or replacement of the existing structure built circa 1940.


Shortlisted Finalist

Client
University of Toronto
Location
Toronto
Design Team

Janet Rosenberg & Studio (Lead) with architects Alliance, ERA Architects, Hoerr Schaudt Landscape Architects, Urban Forestry Innovations Inc., Jeffrey L. Bruce, BA Consulting Group, EXP, Éclairage Public, Entro, Turner Townsend [Cm2r], Aquafor Beech

Photography Credit: