Courthouse Square
 

Courthouse Square (rumored to be the location of Toronto’s last hanging!) has become a mixed-use area of offices and condominiums. This project was part of a revitalization of a network of historical green spaces in downtown Toronto. It brought back a planting of native species with a focus on medicinal plants, referencing the era of the original courthouse. Espaliered crab apple trees, rarely used in public spaces, were planted because they had existed at the site in years past. Axial views and corridors create a variety of intimate spaces, while establishing vital connections to the surrounding streetscapes, buildings, and open space.

Client
City of Toronto
Location
Toronto, Canada
Design Team

Janet Rosenberg & Studio, CS&P Architects, Susan Schell

Awards

Urban Plazas Commendation, 47th International Making Cities Livable Conference
Toronto Urban Design Award
Regional & National Honour, Canadian Society of Landscape Architect

Photography Credit: Nelson French